Harry's Wandelclub


Zaterdag 16 Juli - Wandelen en varen naar Natuureiland Sophiapolder

Vanaf station Dordrecht wandelen we door de stad naar de Merwekade, waar we aan boord gaan van de Waterbus voor een vaartochtje naar Hendrik Ido Ambacht.
Daarvandaan wandelen we over de dijk naar het Voetveer, een kleine fluisterboot waarmee we in ongeveer 10 minuten overvaren naar het Natuureiland Sophiapolder.

Dit eiland van 77Ha is gelegen in de drukbevaren rivier de Noord, tussen H.I.Ambacht en Papendrecht gelegen.
Vroeger liepen hier koeien. Nu ontwikkelt het zich tot een waardevol zoetwatergebied, dat onder invloed staat van eb en vloed. De slikken staan nu eens droog en een paar uur later, als de vloed opkomt, verdwijnen ze weer onder water. Deze zoetwatergetijdenatuur is uiterst zeldzaam in Europa. Het gebied compenseert natuur die elders, door de aanleg van de HSL en de Betuwelijn, verloren is gegaan. Bovendien wordt de waterkwaliteit verbeterd door allerlei planten die zich gaan vestigen.
Op het eiland zijn wandelpaden, vlonders en uitkijkpunten aangelegd, wat ons bezoek tot een avontuurlijk uitstapje maakt. Er is ook een kijkhut geplaatst om ongestoord van allerlei vogelsoorten te kunnen genieten.

Nadat we het eiland hebben rondgewandeld en genoten van de natuur, varen we weer terug naar de vaste wal en wandelen verder naar Zwijndrecht, door het Noordpark met interessante kunstwerken en zo verder langs de rivieren Noord en Oude Maas, waar we van een prachtig uitzicht over de stad Dordrecht kunnen genieten.
Aangekomen in Zwijndrecht wandelen we naar het NS station waarvandaan we de trein terug naar Dordrecht kunnen nemen.
Vergeet dus niet je OV kaart mee te nemen voor waterbus en trein.

 

Wandelgids Harry gidst ons deze wandeling.

Starttijd
10:30 uur
Startplaats
Via de mail
Meewandelen:
Alleen zichtbaar als je bent ingelogd!